Met Jeff Kaas op reis

imageHet begint een traditie te worden, op 9 april hadden wij voor de vierde keer een ontmoeting met Jeff. Wederom een inspirerende ontmoeting met de lean-meubelmaker uit Seattle. 

We hebben Jeff meegenomen op onze reis. De reis die begon in 2000 en ons gebracht heeft tot waar we nu zijn. Continu verbeteren en menslievende zorg zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. Jeff begon zijn reflectie met twee zaken die hij van ons heeft geleerd:
1. Hij werd geïnspireerd door de wijze waarop wij onze stappen door de tijd heen hebben vastgelegd. Door je mijlpalen vast te leggen krijg je zicht op de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt. Je krijgt zicht op welke interventies hebben gewerkt en welke niet.
2. Hoe wij in het ETZ steeds op zoek zijn naar mogelijkheden om de patiënt te betrekken bij probleemanalyses met behulp van kaizens en leergemeenschappen. Onze pogingen om dat te realiseren hebben hem de ogen geopend dat ook met zijn klanten te proberen.

Hierna hebben wij (tien verpleegkundigen) een fantastische dialoog met Jeff gehad. We moeten niet enkel leren verspilling te zien, maar ook verspilling te voelen. Verpleegkundigen maken regelmatig gebruik van hun intuïtie. Ook in het geval van verspilling is dit een belangrijke bron voor het handelen. Wanneer je in het zorgproces geïrriteerd of gefrustreerd raakt is er grote kans dat er verspilling in het spel is die jou belemmerd goede zorg te geven. Vervolgens hebben wij gebrainstormd hoe je de patiënt hierin kunt betrekken. We zouden de patiënt bijvoorbeeld kunnen vragen ons erop te wijzen als wij te gehaast zijn, kortaf of afgeleid. Ook kan de patiënt aangeven wanneer het voor hem of haar zichtbaar is als wij in onze ‘flow’ zitten. In dit geval zal er dus weinig verspilling zijn.

Tot slot nog een belangrijk advies aan leidinggevende: check de opdracht die je geeft aan medewerkers op aanwezigheid van rework. Zorg dat jouw opdracht geen verspilling in zichzelf herbergt. Schoon je opdracht zodat je geen frustratie toevoegd aan het werk van de verpleegkundige.

Een gedachte over “Met Jeff Kaas op reis

Plaats een reactie